Heeft u vragen en/of opmerkingen over deze pagina, mailto:postbusear@rijksoverheid.nl


De EAR wordt opgevolgd door de RORA (RijksOverheid Referentie Architectuur), hier vindt u meer informatie over de RORA.

Webrichtlijnen Waarmerk Drempelvrij

Waarmerk voor EAR-website

Deze EAR-website wordt jaarlijks onderzocht op het voldoen aan de Webrichtlijnen 2, niveau AA (incl. WCAG 2.0), op basis van de richtlijnen van het Waarmerk drempelvrij.nl, het Nederlandse kwaliteitsmerk voor toegankelijke websites. De onderzoeken worden uitgevoerd door een erkend keuringsinstituut (momenteel is dat Accessibility). De hoofdpagina van deze site voert het logo "waarmerk webrichtlijnen", zolang de site naar bevinding in voldoende mate voldoet aan de richtlijnen.

Het door het keuringsinstituut afgegeven certificaat vindt u door hier te klikken. De geldighheidsdatum van het certificaat kan zijn verlopen. Dat betekent dat het jaarlijks onderzoek na het verloop van de geldigheidstermijn nog in planning of uitvoering is.

Toelichting Webrichtlijnen

Webrichtlijnen versie 2 beschrijft richtlijnen die webcontent:

  • betekenisvoller,
  • beter bruikbaar,
  • beter uitwisselbaar,
  • duurzamer en
  • toegankelijker

maken voor bezoekers, browsers, zoekmachines en apparaten zoals mobiele telefoons en tablets.

Binnen Webrichtlijnen versie 2 spelen de Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG) 2.0 een belangrijke rol. De Webrichtlijnen omvatten deze specificatie van het World Wide Web Consortium (W3C) volledig. Webrichtlijnen versie 2 is echter breder en bevat naast toegankelijkheidsrichtlijnen ook richtlijnen met betrekking tot kwaliteit, optimalisatie voor zoekmachines en gebruiksvriendelijkheid.

Webrichtlijnen versie 2 is opgebouwd uit verschillende onderdelen. De WCAG 2.0 richtlijnen zijn opgedeeld in vier principes, namelijk:

  • Principe 1, Waarneembaar - Informatie en componenten van de gebruikersinterface moeten toonbaar zijn aan gebruikers op voor hen waarneembare wijze;
  • Principe 2, Bedienbaar - Componenten van de gebruikersinterface en navigatie moeten bedienbaar zijn;
  • Principe 3, Begrijpelijk - Informatie en de bediening van de gebruikersinterface moeten begrijpelijk zijn;
  • Principe 4, Robuust - Content moet voldoende robuust zijn om betrouwbaar geïnterpreteerd te kunnen worden door een breed scala van user agents, met inbegrip van hulptechnologieën.

De Webrichtlijnen versie 2 voegt hier één principe aan toe:

  • Principe 5, Universeel - Creëer content die betekenisvol, voor iedereen bruikbaar, uitwisselbaar en duurzaam is.

Elk principe is opgedeeld in richtlijnen die weer verder zijn opgedeeld in één of meerdere meetbare succescriteria. Omdat WCAG 2.0 techniekonafhankelijk is opgesteld kan hiermee de toegankelijkheid van alle content op het web worden gemeten.

Een volledig overzicht van de webrichtlijnen vindt u op http://www.webrichtlijnen.nl.

Niet opgelost Issues

Deze paragraaf beschrijft issues die niet opgelost kunnen worden, maar geen ernstige belemmering vormen voor het voldoen aan de webrichtlijnen.

Richtlijn U.2.1

Momenteel voldoet de site niet aan de richtlijn U.2.1 van niveau A, die scheiding van content en presentatie voorschrijft.

De impact van deze non-conformiteit is voor de bezoeker nihil. Het niet voldoen aan deze richtlijn heeft vooral een mogelijk technologisch nadeel. Het kan leiden tot minder efficiënt beheer en onderhoud van de site.

Het issue wordt veroorzaakt door de functionaliteit van het open source softwareproduct 'mediawiki' dat voor deze site wordt gebruikt. Mediawiki is als open source product door iedereen aanpasbaar. Elke eigen aanpassing zal echter bij een generieke update van het product weer teniet worden gedaan. Om die reden is het niet efficiënt om dit issue zelf op te lossen.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 24 aug 2016 om 04:06.